Nieuwe Fabriek toch gesloopt


door Nienke Oort

AMSTERDAM - Grote verbijstering bij bewoners en gebruikers van het pand aan de Van Ostadestraat 233. Stadsdeel Zuid heeft tóch besloten het gebouw tegen de vlakte te gooien. Alle inspanningen van de afgelopen tweeënhalf jaar ten spijt

Dat er wat met het pand, dat in de volksmond De Nieuwe Fabriek genoemd wordt, moest gebeuren was duidelijk. Het meer dan honderd jaar oude gebouw, waar zich tien appartementen, meerdere bedrijfjes en het Van Ostadetheater in bevinden, was hard toe aan renovatie. Het stadsdeel wilde het platgooien en het twee etages tellende pand vervangen voor nieuwbouw.

De gebruikers hoopten op renovatie en deels nieuwbouw, zodat bewoners en bedrijfjes gewoon kunnen blijven zitten. Twee marktconsultaties lieten zij daartoe maken die ook haalbaar bleken. En het stadsdeel Zuid leek daar in mee te gaan. Tot begin deze week.

Risico

In een persbericht lieten de bestuurders in Zuid de betrokkenen weten dat er toch gesloopt gaat worden, omdat het stadsdeel in deze financieel moeilijke tijden het risico van renoveren niet aandurft . En dus moeten wij weg. Ja, natuurlijk zeggen ze dat we kunnen terugkeren in het nieuwe pand. Maar wel tegen marktconforme prijzen. Dat kunnen velen van ons uiteraard niet betalen , verwoordt penningmeester van Gebruikersvereniging Van Ostadestraat 233, Giovanni Goedemondt, de verbijstering.

Het pand is dertig jaar geleden gekraakt en de gebruikers van toen hebben destijds een pachtcontract tot 2013 afgesloten. Al die tijd hebben we dit hele gebouw in eigen beheer gehad. Daardoor kon iedereen zo goedkoop huren. Dat is straks met nieuwbouw natuurlijk over , vertelt bewoonster Sonja de Waal gelaten.

Ook De Fietsenmaker zal het onderspit delven. Wij repareren fietsen tegen kostprijzen. Daarbij werken we met gerecycled materiaal, dus mensen uit de buurt kunnen heel goedkoop hun tweewieler laten maken , vertelt vrijwilliger Jeroen Fles, die zijn baantje in rook op ziet gaan.

Volgens Goedemondt moeten de gebruikers bloeden voor het succes van het Van Ostadetheater. Het theater is uit z n jasje gegroeid. Het stadsdeel wil het behouden en dus financiert het de verhuizing naar het Archiefterrein. En voor die kosten moeten wij nu bloeden. Dat doet pijn, want het theater is hier door ons geboren, maar in plaats van een bedankje, kunnen we dokken.


De Telegraaf, 17 februari 2011